Aldrig glömd 

ALDRIG GLÖMD – en skröna om min mamma i en akt är en hisnande resa genom svensk kvinnohistoria gestaltat med fantasi och drastisk humor!

“Min mamma Marianne var en självständig, ung kvinna när hon som 25-åring blev oplanerat gravid. Hon försökte ta hand om sig själv och sitt barn men möttes av vreden och skammen, både från samhällets institutioner och från den egna familjen. Hon anade inte då att det val som hon gjorde skulle komma att prägla hela hennes liv”.

Skådespelaren och dramatikern Fia Adler Sandblad och regissören Bortas Josefine Andersson (från 123 Schtunk) bjuder med publiken på en hisnande resa genom svensk kvinnohistoria. En resa som spänner från Gustav III:s Sverige, till f.d. tukt- och spinnhuset vid Gullbergsvass i Göteborg och ända fram till våra dagar.

I händelsernas centrum står den ensamma mamman, Marianne. Dottern, Fia Adler Sandblad, tar sig an sin mammas historia genom minnesbilder, brev, arkivmaterial och anekdoter – och fram träder gemensamma men tystade erfarenheter från generationer av kvinnor.

Aldrig Glömd
kastar ljus över hur händelser som drabbar oss påverkar våra liv och vilka spår de sätter inte bara i oss utan också i våra barn och barnbarn.

Se kommande föreställningsdatum längre ner på sidan. 

”Det är ett finstämt, ytterst känsligt drama Fia Adler Sandblad driver upp till ytan för beskådande för den som vill se. Något som inte bara kan bedömas för sitt agerande men som en verklig gärning, en medveten aktion för en ny förståelse, förlåtelse, för ett nytt liv”

Kjerstin Norén, Tidningen Alba

”Karismatiskt så att det förslår! /…/ överhet och myndighetspersoner parodieras. Briljant agerat när det lustmördas! Som effektiv kontrast fastslås sanningar i de odramatiska glipor Aldrig glömd försetts med /…/ stor scenkonst.”

Mats Hallberg, Kulturbloggen

"en försonlig föreställning med fin energi /.../ Adler Sandblads energiska spelstil ger föreställningen fin dynamik"

Mikaela Blomqvist, Göteborgs-Posten

I en rad tidigare föreställningar har skådespelaren och dramatikern Fia Adler Sandblad utforskat sin bakgrund som barnhemsbarn och övergiven – på Högskolan för Scen och Musik med masterarbetet ”Bouffon”, på Göteborgs Konserthus med skolföreställningen ”Söt, tyst och duktig” och med publiksuccén ”Jag är ett barnhemsbarn” som spelats på små och stora scener runtom i landet. Utifrån material hämtat i arkiv och med insamlade berättelser från olika håll går ALDRIG GLÖMD i dialog med det historiska källmaterialet. Skådespelarens kropp tolkar den mänskliga erfarenheten bakom arkivmaterialets formella uttryck så att den möjliga historien bortom arkivens knappa uppgifter blir möjlig att omfatta.

Av och med: Fia Adler Sandblad 
Regi: Bortas Josefine Andersson 
Scenografi och kostym: Nonno Nordqvist
Ljuddesign: Jonas Franke-Blom
Ljusdesign/projektioner: Christofer W Fogelberg 
Foto: Ola Kjelbye
Producent: Andreas Luukinen 
Produktion: ADAS teater
Föreställningens längd: 50 min
Urpremiär: 4 juni 2021

Föreställningen är producerad med stöd av Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen, Konstnärsnämnden, Wilhelm och Martina Lundgrens Stiftelser samt ABF.

Turnéföreställningar hösten 2022:
4 oktober – Göteborgs Stadsteater
5 oktober – Göteborgs Stadsteater
6 oktober – Göteborgs Stadsteater
7 oktober – Göteborgs Stadsteater
7 oktober – Aftonstjärnan, Göteborg
13 oktober – Teater Halland, Varberg
1 november – Församlingshemmet, Amnehärad, Gullspång
2 november – Kulturhuset Fregatten, Stenungsund
3 november – Ellösparken, Orust
5 november – Sveateatern, Sundsvall
9 november – Västmanlands teater, Västerås
10 november – Billströmska folkhögskolan, Tjörn
18 november – Teater Sláva, Tonsalen, Huddinge

Tidigare turnéföreställningar 2022: 
Konserthuset, Grästorp | Dergårdsteatern, Lerum | Medborgarhuset, Arboga | Bohusläns museum, Uddevalla | Västerbottensteatern, Skellefteå | Kulturhuset Kåken, Göteborg | Biografteatern Scala, Ystad

Kontakt

ADAS teater
Konstepidemins väg 6
Ateljé 201
413 14 Göteborg

031 – 82 16 26
070 – 82 16 266

Skicka e-post

Vi stöds av

Göteborg Stad
Västra Götalandsregionen
Statens Kulturråd 
Sveriges Författarfond – dramatikerutskottet
Konstnärsnämnden

ABF (Arbetarnas Bildningsförbund)
Längmanska Kulturfonden 
Wilhelm och Martina Lundgrens
understödsfond